Palliatieve zorg in Ernakulam

38300_Ernakulam_Palliative Care_Solidair-met-India_20230225 (6)

REISVERSLAG – Met de trein reizen we in ruim twee uur naar Ernakulam. Hier startte Fr. Shaju in 2021 met het veldwerk voor palliatieve zorg en werkt nu in vijf dorpen. “We hebben 57 patiënten, allemaal bedlegerig. Het zijn senioren en mensen die een hersen- of hartinfarct, Parkinson, kanker etc. hebben (gehad). Een keer per week bezoeken we alle patiënten, dus 10 tot 12 gezinnen per dag.

We wassen, knippen en scheren ze, kleden ze aan, geven verpleegzorg en counseling en zorgen voor een lach op het gezicht. Het is dankbaar werk. Natuurlijk raak ik ook aan ze gehecht en heb ik verdriet als ze sterven.”

Tehuis voor straatkinderen
We bezoeken het tehuis voor uit huis geplaatste kinderen in Ernakulam. Doordeweeks gaan ze naar school, zaterdagmorgen krijgen ze bijles en huiswerkbegeleiding, ’s middags begint hun weekend met sport en spel, tv kijken etc. Momenteel zijn er 15 jongens aanwezig in de leeftijd van 5 tot 14 jaar. Ze hebben geen vader en/of moeder meer, zodat ze gingen zwerven op straat. Via de overheid krijgen ze een tehuis toegewezen waar ze opgevangen worden, structuur in de dag en de week krijgen, leren wat hygiëne en gezonde voeding betekent voor hun gezondheid en naar school gaan. Een hele verbetering van hun levensomstandigheden. Fr. Xaviour: “Helaas hebben ze allemaal trauma’s opgelopen, sommigen zijn verslaafd geweest en hebben last van stemmingswisselingen. Dat uit zich in baldadig gedrag, maar soms ook in geweld en poging tot zelfdoding. Heel triest.”

Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten maart 2024
Een foto impressie vindt u op Polarsteps

Anderen lezen ook