REISVERSLAG – Met de auto rijden we naar de Norbertine Ashram in Kasaragod, 5 ½ uur verderop, waar Fr. Jose ons hartelijk verwelkomd. We bekijken het grondwerk voor het Early Intervention Centre: de therapieruimtes worden verplaatst, zodat de special school extra klaslokalen kan maken. Daarmee kunnen ze meer kinderen met een beperking toelaten en krijgen ze meer subsidie van de overheid, waardoor onze bijdrage aan de lopende kosten (salarissen en leermiddelen) over drie jaar niet meer nodig is.
Kinderen met een beperking
De volgende ochtend verwelkomen we de kinderen met een beperking, die uit de schoolbus stappen. Vandaag is het wereld Down syndroom dag, vandaar dat zeven kinderen toegezongen worden en mogen optreden op het podium. Hartverwarmend. Daarna lopen we de klaslokalen binnen en de ruimtes voor fysio-, spraak-, gedrags-, en bewegingstherapie. Oefenen, oefenen, oefenen maakt de spieren minder verkrampt, langer en sterker, zodat ze beter kunnen lopen, hun armen en handen kunnen gebruiken, hun hoofd rechtop kunnen houden enz. Bewonderenswaardig wat hier gebeurt: de kinderen gaan vooruit en zijn elke dag blij om hier te zijn. Opgeteld met de goede faciliteiten die hier de afgelopen vijf jaar door onze donateurs zijn gerealiseerd, zijn ook de leerkrachten en therapeuten blij om hier te werken tegen relatief lage lonen.
Dagbesteding 18-plussers
We lopen naar de ruimte waar 3 x 2 uur per dag naailes wordt gegeven aan vrouwen.
Ernaast is de dagbesteding van 18+ mensen met een beperking. Op dit moment rijgen ze een kralenketting. Best lastig als je motoriek niet je sterkste punt is. Alles wat ze maken wordt lokaal verkocht en de opbrengst wordt verdeeld over hun eigen bankrekeningen die Fr. Jose op hun naam heeft geopend. Ze zijn trots op wat ze hier samen doen en, heel belangrijk, vallen niet terug in hun oude beperkingen door altijd maar thuis te zitten en niets te doen te hebben.
School is voorbeeld voor de regio
De special school is een voorbeeld voor heel Kerala en stagiaires staan in de rij. Veel mensen komen kijken en willen hetzelfde realiseren in hun regio. Daarnaast slaagt Fr. José erin om lokale donateurs te interesseren voor een bijdrage. “Afgelopen jaar heeft een lokale ondernemer toegezegd om geld vrij te maken voor de bouw van een soortgelijke school en deze voor de komende 10 jaar te onderhouden. Ik ben blij dat we andere mensen kunnen inspireren om wat te doen voor kinderen met een beperking. Zo krijgen ze steeds meer kansen in onze samenleving.”
Tomeloze inzet
Met Fr. Jose spreek ik de projecten door en bedank hem en zijn team voor de tomeloze inzet: acht jaar geleden begon hij met een onderzoek wat nodig was in deze omgeving. Totaal onverwacht bleek dat hier door jarenlang gebruik van Endosulfan bij de teelt van cashewnoten, bovengemiddeld veel gehandicapte kinderen worden geboren. Begonnen met dagopvang in een gehuurde hal, kon hij tevens hun moeders naailes aanbieden. Nu staat er een school die als voorbeeld dient voor heel Kerala. De kinderen zijn uit het verdomhoekje gehaald en hebben weer een toekomst, net als hun ouders.
Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten maart 2024