Nieuwe toiletten school

37261_TVR_School_Girls Toilets_20240130 (2)_Solidair-met-India

REISVERSLAG – Dwars door de rijstakkers rijden we naar de St. Norbert school in Thiruvetriyur. We worden hartelijk verwelkomd door Frs. Thomas Alva Edison en Paul Raj. We bekijken het nieuwe toiletblok voor meisjes: dat zien er spik en span uit en wordt goed gebruikt. Ook bekijken we de nieuwe klaslokalen die worden gebouwd. Fr. Thomas: “Onze school is gegroeid naar ruim 500 leerlingen en heeft al sinds de oprichting in 2004 een 100% score voor de eindexamens: iedereen slaagt, dus dat is een grote prestatie! Deze weken studeren en slapen ze op school, om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de examens. Ouders brengen elke dag eten en drinken.” Gemotiveerde leerlingen hier!

Renovatie, sportveld, hek en wateropvang

De Tamil school is 24 jaar geleden gebouwd en dringend aan renovatie toe. Fr. Thomas: “We hebben behoefte aan tafels en stoelen, zodat oudere kinderen niet meer op de grond hoeven zitten en beter kunnen studeren. Ook hebben we een sportveld nodig. Een draadstalen hek rondom de schoolcampus zou helpen om rondzwervende (gevaarlijke) dieren buiten te houden en vernielingen te voorkomen.” Hij laat zien dat ze regenwater opvangen in een put onder het basketbalveld. “Probleem is, dat het beton begint te verzakken, gevaarlijk voor rennende kinderen.” Dus ook hier is renovatie nodig.

Extra klaslokalen en verharding

Op het schoolplein schud ik tientallen handen van enthousiaste kinderen. In optocht met een grote trom naar de English school, volgen we de marcherende leerlingen en zien onderweg rolschaatsers, boogschutters, turnsters, dansers, stokzwaaiers en karate demo. Allemaal extra curriculum activiteiten die ze op deze school kunnen volgen: top! Ook winnen ze er prijzen mee op toernooien.

Fr. Paul: “De Engelstalige school heeft behoefte aan extra klaslokalen, om de sterke groei van 467 naar 736 leerlingen te kunnen huisvesten. Verder hebben we schoolbussen nodig, verharding van de toegangsweg en een auditorium.”

Vissers en landbouwers

We drinken buiten koffie onder het genot van een heerlijke zeebries. Die is zes kilometer verderop en ik wil graag zien hoe de mensen hier wonen en leven. Zij zijn immers de ouders van de kinderen op de Tamil en English school. Naast de dagloners die de grootgrondbezitters helpen bij de oogst, leven hier vissers die verdienen afhankelijk van de vangst. We rijden door de dorpjes, waar de brahmanen in de grote huizen wonen en het voor het zeggen hebben. Veel kastelozen zijn christen en wonen in kleine hutjes: zij leven van dag tot dag om hun gezin te voeden.

Kortom: er is veel activiteit in de achtergestelde regio’s in Tamil Nadu en mensen die er de schouders willen zetten. Nu nog donateurs, die willen bijdragen aan deze projecten.

Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten maart 2024

Anderen lezen ook