Je zou het bijna vergeten, maar de geopolitieke spanningen zetten ook druk op de relatie tussen de Europese Unie en India. Meer dan ooit ziet de EU in India een aantrekkelijke bruid, die tegenwicht kan bieden aan de economische en politieke opmars van China en aan de agressie van Rusland. India is immers een groeiende economische macht en India is ’s werelds grootste democratie. Tot nu toe kiest India in het conflict met Rusland voor een neutrale opstelling, ondanks de enorme druk vanuit de EU en de VS. Maar het vormen van een bondgenootschap met India, zou met name voor Europa een dilemma moeten zijn, gelet op het groeiend hindoenationalisme en de gevolgen daarvan voor de moslims en christenen in India. In toenemende mate worden deze groepen gediscrimineerd. Toch zal de EU concessies doen en de anti-democratische bewegingen in India voor lief nemen, want de politieke en economische belangen zijn groot. Het gevolg zal zijn dat het voor de christenen in India een precaire situatie blijft. Dus ook voor de Norbertijner gemeenschap die daar al bijna 100 jaar actief is.

Als bestuur van onze stichting in Heeswijk-Dinther houden wij ons bezig met de alledaagse en concrete gevolgen van de geopolitiek, voor de vitale en goed functionerende Indiase Norbertijner gemeenschap en de faciliteiten die zij hebben opgebouwd en verder uitbouwen. Het zijn de Norbertijner projecthouders, die garanderen dat de middelen die wij ter beschikking kunnen stellen, maximaal renderen voor de allerarmsten in India. Wij blijven hoopvol en gaan met veel energie door!

En trouwens, wat die energie betreft: met een bedrag van € 190,- dat per huishouden in Nederland aan energiecompensatie ter beschikking komt in november en december, kunnen wij een kind in India twee jaar naar school laten gaan. Een mooie gedachte tegen het einde van een voor ons allen roerig jaar.

Fijne feestdagen.

Antoine Wintels
voorzitter

Anderen lezen ook