REISVERSLAG – Van 12 tot 16 februari 2023 bezoek ik de sloppenwijken in de stad Indore en de dorpjes op het ver afgelegen platteland, waar we zorgen voor een betere gezondheid, werk en inkomen voor achtergestelde vrouwen én onderwijs voor kinderen. Ik praat met jonge mannen die hun leven weer oppakken in Bent’s Home, als veilige basis voor werken en leren. Bovendien bezoek ik de verpleegstersopleiding in het St. Francis Hospital, waardoor jonge vrouwen verzekerd zijn van werk.
Avondschool in Chapda
Samen met projectcoördinator Fr. Raimant bezoek ik de projecten in Indore en omgeving.
De Garden Sisters runnen vijf tuition & coaching classes voor in totaal 200 kinderen. We rijden in 1,5 uur naar Chapda, waar kinderen van 3 tot 14 jaar bijles, coaching en huiswerkbegeleiding krijgen, zodat ze de lessen op school kunnen bijbenen. Een vrouw haalt vervuild water uit een put, waar de duiven zich nestelen in de binnenrand. Direct komt de vraag of we aan een oplossing hiervoor kunnen meewerken, zodat de hygiëne verbetert en er minder kans is op ziekten in dit dorp.
Daarna rijden we terug naar Indore, waar de zusters aan twee klassen bijles geven. De kinderen uit de sloppenwijken hebben zich prachtig gekleed voor hun optredens met zang en dans. Een klein driejarig jongetje dreunt apetrots het alfabet op, een andere jongen een gedicht, een meisje telt tot 100 in het Engels, buiten adem op het einde. Diverse kinderen nemen deel aan dit programma samen met broertjes en zusjes. Indrukwekkend hoe de onderwijzers omgaan met het grote verschil in leeftijd.
Gezondheid & werkgelegenheid in Pipri
Met de zusters van St. Joseph St. Marc rijden we twee uur verderop, waar ze in zes dorpjes op het afgelegen platteland programma’s voor vrouwen organiseren plus een meisjesinternaat runnen. De weg zit vol gaten, we rijden over zandwegen door de bergen en de bossen, die er treurig uitzien met hun verdroogde bladeren. Een groep vrouwen zit in de schaduw op ons te wachten en na de welkomstceremonie stellen Fr. Raimant en ik onszelf voor en vertellen in het kort ons levensverhaal om het ijs te breken. Dan gaan we in gesprek met de vrouwen. Na aanvankelijke aarzeling, staan ze één voor één op om hun ervaringen te vertellen over deelname aan een zelfhulpgroep. Voor het eerst in hun leven leren ze om geld te sparen, door elke maand 100 of 200 roepies (€ 1,25 of 2,50) af te dragen aan de groep, die het op een gezamenlijke bankrekening zet. Samen beslissen ze wie een groot bedrag mag lenen, zonder rente te hoeven betalen. De bank vraagt 2% rente, woekeraars 10-15%. Het is dus een coöperatie in het klein.
Verder valt op dat veel vrouwen en kinderen vermoeidheidsklachten hebben en zich lusteloos voelen. Reden: gebrek aan ijzer, vitaminen, mineralen en eiwitten. Oplossing: de zusters leren ze om proteïnepoeder te maken van lokale grondstoffen en kruisbessenpasta. Samen met vitaminepillen knappen ze dan al snel op. Ook hebben ze last van typische vrouwenproblemen. Bij ernstige klachten kan een zuster ze naar het St. Francis ziekenhuis in Indore brengen.
Opleiding Verpleegkunde in het St. Francis Hospital
Dit ziekenhuis is volop in bedrijf en met Fr. Lucas gaan we naar de vierde verdieping, om de faciliteiten van het Nursing College te bewonderen. Vijf jaar geleden gestart met 8 studenten en nu opgeschaald naar 60 per jaar. De enthousiaste vrouwelijke directeur leidt ons rond: zij heeft alles opgezet vanuit niets en is terecht heel trots. We zien praktijkruimtes, waar de verpleegsters in opleiding kunnen oefenen met dummy patiënten en apparatuur. Zo bouwen ze routine, dus zelfvertrouwen op om echte patiënten professioneel te helpen. Er is een verloskundige afdeling, waar ze oefenen met checks tijdens de zwangerschap, de bevalling en de nazorg.
Een Hindoe priester vertelt over zijn ervaringen met het ziekenhuis, toen zijn moeder hier is geopereerd aan een bovenbeenbreuk. En twee jonge vrouwen die na vijf jaar studie gaan werken in twee verschillende ziekenhuizen en een goed inkomen gaan verdienen. Geweldig!
Zelfhulpgroepen en bijles in Samadhan Centre
We gaan naar het Samadan Social Centre van de SJSM-zusters, waar een groep vrouwen en een groep kinderen uit de sloppenwijken op ons wacht. Ze vertellen over hun leven en wat ze kunnen bereiken door deel te nemen aan één van de zelfhulpgroepen en de vakgerichte training die ze hebben gevolgd. Daarmee verdienen ze nu hun eigen inkomen en ze sparen geld, dat ze in onderling overleg aan elkaar uitlenen. De één na de ander staat op, er is zelfs één vrouw die al 30 jaar deelneemt aan een zelfhulpgroep en haar kinderen heeft kunnen laten studeren van spaar- en geleend geld.
Werkend leren vanuit Bents’ Boys Home
Dan is het tijd voor een rond de tafelgesprek met de 16 jongens die momenteel aanwezig zijn. Drie zijn naar Lucknow voor examens en drie zijn net afgezwaaid na zes jaar werken & leren. ‘Earn when you learn’ is een speciaal programma voor 18-plussers om een beter leven te krijgen voor zichzelf en hun families. Ze komen van het afgelegen platteland uit acht verschillende deelstaten, waar geen wegen of elektriciteit beschikbaar zijn. Hun vaders zijn keuterboertjes in combinatie met daglonerswerk. De jongens zijn drop-outs: ouders hebben geen geld om hen naar school te laten gaan. In Bents’ Home krijgen ze de verantwoordelijkheid om samen hun huishouden te runnen, inkomen te verdienen en te leren. Ze krijgen een totaal andere dagroutine, leren omgaan met jongens met een andere taal en cultuur en maken kennis met het stadsleven in een veilige omgeving. Enorm wennen en bijzonder effectief.
Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten februari-maart 2023