Hoe kijkt de Indiase coördinator van onze projecten terug op 2021? Dat vragen we aan Fr. Francis Xavier o.praem. In de negen jaar dat hij met ons samenwerkt, zorgt Covid-19 voor de meest ellendige omstandigheden, waar iedereen in India onder te lijden heeft.
“Begin 2021 hoopte ik dat de pandemie snel voorbij zou zijn. Plotseling piekte echter in april het besmettingspercentage. We hadden maar liefst 4 miljoen gemelde besmettingen en dat groeide met 4.000 per dag. De situatie was grimmig en alarmerend. Van april tot juni was ik getuige van de ongelooflijke ellende en het lijden als gevolg van de tweede Covid-19 golf in India. Zelfs de landelijk gelegen dorpen werden niet gespaard.”
Dierbaren verloren
Bracht de eerste golf in 2020 economische problemen met zich mee, de tweede golf trof mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, kostte veel levens én vergrootte de werkloosheid. Miljoenen mensen waren op zoek naar zuurstof en ziekenhuisbedden. Daarmee werd het gezondheidszorgsysteem in India op de proef gesteld als nooit tevoren.
Fr. Xavier: “Het ergste is, dat we allemaal dierbaren en geliefden hebben verloren. Mensen die ik goed ken, bezweken. Enkele van onze projecthouders, maatschappelijk werkers en ook ikzelf werden besmet met Covid, waardoor we moesten stoppen met werken. Het waren moeilijke, angstige dagen, waarin we worstelden met onze gezondheid en niet in staat waren om op pad te gaan om ons sociale werk te doen.”
Geen eten
De coronapiek en de lockdown vielen samen met het vakantieseizoen in India, waarin er normaal gesproken veel sociale activiteiten zijn. Fr. Xavier: “Veel geplande huwelijken werden uitgesteld of afgeblazen, waardoor de mensen nog meer ellende kregen. De werkloosheid was op zijn hoogtepunt. De middenklasse en de dagloners hebben het meest geleden, omdat ze zich niet meer mochten verplaatsen en geen inkomen konden verdienen. Het werd zelfs moeilijk om aan voedselgranen te komen, omdat mensen niet genoeg geld hadden om eten te kopen. Bovendien was het hartverscheurend, dat mensen niet naar het ziekenhuis konden gaan voor behandeling vanwege gebrek aan gezondheidszorg en financiële problemen.
Kortom: er heerste een gevoel van hulpeloosheid onder onze sociale werkteams. Humanitaire crises die we in het verleden het hoofd moesten bieden, beperkten niet onze bewegingen en interventies, terwijl de Covid-pandemie dat wel deed. Daarom konden we op dat moment geen contact leggen met de mensen die hulp hard nodig hadden. Heel frustrerend.”
Vaccinatie
De piek daalde eind juni 2021 en intussen is de regering van India rigoureus begonnen met haar vaccinatieprogramma. Mensen die hun familieleden en vrienden zagen lijden, laten zich vaccineren. Fr. Xavier: “Stap voor stap zijn we begonnen met onze Covid-hulpverleningsactiviteiten. We geven voorlichting en delen voedselpakketten uit aan de allerarmste families. We zorgen voor voedzaam eten, supplementen, mondkapjes, ontsmettingsmiddel en medicijnen voor Covid-patiënten. Mensen zijn zo dankbaar, daar worden we blij van.”
Financiële steun
“Zonder de financiële steun van Solidair met India hadden we de hulpverleningsactiviteiten niet kunnen uitvoeren. De stichting is zeer betrokken geweest, waardoor we mensen die dringend hulp nodig hadden, konden helpen op een moment dat het meest nodig was. Namens alle begunstigden in India wil ik het bestuur, de directeur, de vrijwilligers, de loyale partners en alle mensen die een financiële bijdrage hebben geleverd, oprecht danken voor het ondersteunen van de activiteiten.”