REISVERSLAG – Vroeg op, want we rijden van Mananthavady naar Bangalore, een rit van 8 uur, en de chauffeur rijdt ook weer terug. We steken de grens over van Kerala naar Karnataka via hobbelige wegen door het Nagarahole Tijger Reservaat en de bossen, waar alleen tribals mogen wonen en voedsel verzamelen. Vanaf Mysore rijden we over de snelweg comfortabel naar Bangalore, een enorme stad met 14 miljoen inwoners. Fr. Antony vertelt over de achtergrond van zijn programma voor jonge delinquenten die hij opleidt tot verkeersleiders en hotelmedewerkers. Tegelijkertijd realiseert hij veranderingen in het hele systeem van politie tot rechtbank. Indrukwekkend!
Echo Hotel Management College
De hotelmanagement opleiding is mogelijk gemaakt door cofinanciering. Het gebouw is ingericht als een echt hotel, met op de begane grond een restaurant en een keuken; de receptie, check in en hulp om de bagage naar de kamer te brengen op de derde en vierde verdieping. Er zijn klaslokalen en een auditorium op de eerste en tweede verdieping. Ik kijk mijn ogen uit: het is smaakvol ingericht, met veel daglicht. Veel studenten zijn wees en gemotiveerd door de overheid / kinderbescherming om aan de hotelmanagement opleiding deel te nemen. Anderen volgen deze opleiding in het kader van het rehabilitatie programma voor jeugdige delinquenten.
Sociale impact
Het studieprogramma is opgezet in samenwerking met ROC Mondriaan in Den Haag. De eenjarige opleiding is vier dagen praktijk in een hotel en/of restant plus een dag theorie hier. Daarnaast is er een driejarige opleiding. Ik spreek studenten die de afgelopen jaren de opleiding hebben gevolgd. Hoe was hun situatie ervoor, wat doen ze nu en wat zijn hun plannen voor de toekomst? Het valt op hoe goed ze Engels spreken en hoe ze bezig met de planning van hun toekomst. Van opleiding, naar werk en ambitie om door te groeien. Het is echt een programma dat niet alleen hun eigen leven verandert, maar ook een rolmodel voor andere kinderen met een soortgelijke achtergrond.
Echo Special home voor gedetineerden.
Dan rijden we naar de gevangenis, waar we praten met de 15- tot 31-jarigen die hier 1 tot 3 jaar een herintegratieprogramma volgen. Er is structuur, een vaste dagindeling, met aandacht voor gezond eten, corvee, schoonmaken, persoonlijke verzorging en ontwikkeling. Een aantal verzorgt dieren of werkt in de moestuin. Meer dan de helft van de 30 gedetineerden komt van het platteland, de andere helft uit de sloppenwijken van de stad. Het zijn tribals, met een eigen cultuur. Twee hebben nooit op school gezeten en de rest is afgehaakt. Velen hebben hun moeder verloren toen ze erg jong waren, waardoor niemand meer naar hen omkeek.
Ook dit is een levensveranderend programma, mits ze na afloop een goede begeleiding krijgen om een plek te veroveren in de maatschappij: via werk en inkomen zelfvoorzienend worden, niet opnieuw de oude situatie terecht komen en in eerdere gewoontes vervallen. Daarom wordt momenteel een ruimte gerenoveerd, waar 15 jonge mannen kunnen slapen en eten. Een begeleider zorgt ervoor dat ze op zoek gaan naar een baan en op het rechte pad blijven. Voor financiering van deze herintegratie in de maatschappij, zoekt Fr. Antony een donateur.
Levensveranderend
Dan rijden we naar de slums, waar kinderen van 4 tot 16 jaar ons verwelkomen in het volgepropte Happy Kids tuition centre. Raj van 21 vertelt zijn levensverhaal. Hij bedelde op straat en werd geholpen door Echo via een oriëntatieprogramma plus avondschool. Zo kon hij vanaf 5 jaar instromen op de reguliere school, die hij afsloot toen hij 18 jaar was. Nu studeert hij bedrijfseconomie en wil gaan werken bij de overheid. Hij is de eerste uit zijn community die dit doet, een rolmodel en inspiratie voor de anderen. Zijn familie is trots op hem. Ik ook.
Druppel die nagloeit
Het is alweer de laatste dag en de kinderen uit de sloppenwijken zijn gekomen om hun maandelijkse voedselpakket op te halen. Fr. Raimant en ik evalueren de projectbezoeken. Veel indrukken opgedaan tijdens het inspirerende en intensieve programma 23 dagen 24/7. Een ding is duidelijk: elke bijdrage van onze donateurs, elke druppel blijft nog heel lang nagloeien!
Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten februari-maart 2023