Bezoek aan Indara – Mirpur – Ghosi in het noorden van India

Indara_20221003_095510

Het noorden: Indara – Mirpur – Ghosi

Op 2 oktober kom ik rond vijf uur ’s morgens aan in Mumbai en ontmoet ik voor het eerst Father Raimant (36), de projectcoördinator in India. Wat een verademing na twee jaar projectvoorstellen en -rapportages doornemen, financiële overzichten maken, foto’s en filmpjes bekijken, mailen en (video-)bellen. Via Varanasi reizen we snel door naar Indara – Mirpur – Ghosi in het Noorden, vlakbij Nepal. Hier heerst een extreem klimaat: driekwart van het jaar is het droog, dan groeit er niets. En in de zomer zijn er stortbuien, die leiden tot overstromingen van rivieren. Bovendien veranderen wegen in grote modderpoelen, waar geen doorkomen aan is.

Scholen en een medische post
We bezoeken drie scholen, plus een medische post met verloskamer en apotheek. Fijn voor eerste hulp aan de schoolkinderen en onmisbaar in het kleine dorp: de hele bevolking heeft er plezier van. Leerlingen komen uit de hele regio, maar er is geen openbaar vervoer op het platteland. Dus gele schoolbussen zorgen voor vervoer en daarnaast is er een meisjes- en een jongensinternaat, waar ze veilig onderdak hebben, voedzaam eten krijgen en kunnen sporten en studeren. Want dat is lastig in de eenkamerwoning van hun ouders. Tijdens de hartverwarmende ontvangst door schoolleiding en leerkrachten met optredens van de leerlingen, breekt het zweet me uit. Het extreme weer in deze regio vraagt veel van de mensen, ze zijn gehard. Op school vinden daarom vaak pittige discussies plaats met ouders, die de schoolbijdrage van hun kind niet kunnen betalen. Gelukkig helpt de stichting VvBE (ook ontstaan vanuit de abdij) jaarlijks een flink aantal gezinnen met schoolgeld.

De rondleiding maakt veel duidelijk. Twee scholen hebben verharding van het schoolplein nodig om de leerlingen fatsoenlijk naar de ingang te laten lopen tijdens het regenseizoen. Het meisjesinternaat heeft dringend extra douches nodig, wandkastjes bij de bedden en extra plafondwaaiers. En de medische post vraagt om een extra ruimte met vier bedden, waar vrouwen voor en na de bevalling kunnen verblijven. Helpt u ons helpen?

Anderen lezen ook