REISVERSLAG – In NR Pura zorgen we voor werk en inkomen voor de vrouwen die deelnemen aan de zelfhulpgroepen. Via coöperatie, sparen en microkrediet zijn ze in staat om te investeren in waterputten, geiten, naaicursussen en een plantenkwekerij. Doordat ze 75 % van de investering terugbetalen, kan met dat geld opnieuw een aantal gezinnen worden geholpen. Zo worden de sponsorgelden meerdere keren ingezet (‘revolving fund’). De boekbinderij is sterk verouderd en heeft dringend nieuwe machines nodig en een . Daarmee wordt de productie verhoogd van 600 naar 6.000 schoolschriften per dag en kunnen drie extra personen aan het werk.
Werk en inkomen
Via Bangalore gaan we met de auto naar NR Pura, waar Fr. Xaviour ons verwelkomt als directeur van de Social Welfare Society NR Pura. Met hem bezoeken we de verschillende begunstigden en rijden door de bossen en agrarisch gebied: het kijkt mooi groen hier. Dankzij onze donateurs, hebben we bij vijf gezinnen een waterput geslagen, zodat ze op hun eigen stukje land gewassen kunnen telen. Dat varieert van koffie, rode peper, gember, kokosnoten en kurkuma tot rubber en andere gewassen. De begunstigden betalen de investering terug na de oogst, zodat er opnieuw vijf gezinnen geholpen kunnen worden met een waterput. Op deze manier zullen via dit project jarenlang gezinnen worden geholpen. Hetzelfde geldt voor het geven van een geit en een bok aan 20 gezinnen. Ze betalen terug of geven een jong geitje aan de volgende begunstigde. Ook hebben we een gezin geholpen met de medische kosten voor de oudste dochter met hartproblemen.
Fatsoenlijk onderdak en naailes
We bezoeken de huisjes die gebouwd zijn met hulp van onze donateurs. Een verstandelijk beperkte vrouw is verlaten door haar man en woont nu veilig met haar kinderen in een nieuw gebouwd huisje. En een weeskind, dat op niemand een beroep kan doen, is enorm geholpen met fatsoenlijk onderdak.
We bezoeken de plek waar vrouwen een half jaar lang zes dagen per week ’s middags naailes krijgen, zodat ze ’s ochtends als dagloner kunnen werken. Het zijn trapnaaimachines, dus het vergt wat oefening om de slag te pakken te krijgen. Van patroontekenen tot leren naaien met krantenpapier. Beginnen met eenvoudige kledingstukken en daarna steeds moeilijker en steeds beter afgewerkt. Over twee maanden zijn ze volleerd en krijgen ze een certificaat overhandigd. Dan kunnen ze een inkomen verdienen voor hun gezin. De naaimachines worden naar het volgende dorp gebracht, waar zich vanuit de zelfhulpgroepen alweer genoeg vrouwen hebben aangemeld om deze training te gaan volgen.
Kleinschalige bijles
Ook bezoeken we twee van de tien tuition centres, waar kinderen zes dagen per week hun huiswerk kunnen maken en vragen kunnen stellen. Zo begrijpen ze de stof op school beter en kunnen ze elk jaar overgaan. Dit gebeurt onder een overkapping of in een kamer bij mensen thuis. Hier kiezen ze voor groepjes van 12-18 kinderen, want dan kunnen ze veilig naar huis lopen net voordat het donker wordt om 18.30 uur. Naast slangen, apen en wilde varkens, kunnen ze tijgers tegenkomen. We worden overal gastvrij ontvangen met ‘tender coconut’ sap en persoonlijke verhalen. Met een blij gezicht vertellen ze heel dankbaar te zijn voor alle donateurs die deze hulp mogelijk hebben gemaakt.
Goede relaties met lokale gemeenschap
Dan maken we kennis met de staf: acht gekwalificeerde mensen plus drie norbertijnen. Wanneer nodig, huren ze mensen in. Het zijn alerte, loyale medewerkers die een multireligieuze achtergrond hebben als Hindoe, Moslim en Christen. Daarmee sluiten ze goed aan bij de bevolking. Naast continuïteit, zorgen deze bekende gezichten voor een goede relatie met de lokale gemeenschap.
Een zuster geeft counseling en medicijnen aan mensen die verslaafd zijn aan drank, drugs of roken.
De boekbinderij heeft behoefte aan een machine, die gelinieerd papier kan drukken plus een machine die dit samen met een mooi gekleurde kaft tot schoolschriften kan binden. Hiermee geven ze jaarrond drie mensen werk en voordat het nieuwe schooljaar begint, extra mensen om de productie af te stemmen op de vraag. Met de inkomsten willen ze het sociale werk gaan bekostigen.
Verder hebben ze een plantenkwekerij, die vooral bestemd is voor de deelnemers aan de 100 zelfhulpgroepen die ze begeleiden. Ze kweken bijvoorbeeld koffiestruiken en palmbomen en verkopen deze voor een schappelijke prijs aan de allerarmsten, zodat ze met lage kosten inkomen kunnen verdienen.
Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten februari-maart 2023