Werk en inkomen voor vrouwen in Mananthavady

SMI_Mananthavady_Sneha_Winkel 2 zussen_20230227


REISVERSLAG – Vandaag laat Fr. Vipin de Sneha Welfare Society activiteiten zien in Mananthavady: een combinatie van productie en verkoop op een zichtlocatie langs de doorgaande weg. Een team van acht vrouwen zorgt dat alles gebeurt. Ze maken deel uit van de tribals in de kolonies in de bossen en hebben veel ellende meegemaakt, zoals mishandeling door hun man, ziekte en diepe armoede. Een aantal werkt hier al tien jaar en zo bevinden ze zich overdag in een veilige, schone en sociale omgeving, waarin ze kunnen leren, elkaar helpen en hun eigen inkomen verdienen.

Waspoeder en tassen
Afgelopen jaar zijn ze gestart met de productie van waspoeder: ze mengen de ingrediënten tot een mix, zoals wij die ook kennen uit de winkel. In het naaiatelier maken ze ‘nighties’, een soort nachtjapon die de vrouwen hier overdag dragen. Goedkoop in aanschaf en praktisch in het warme klimaat. Daarnaast maken en bedrukken ze tassen van papier en stof. Vorig jaar begonnen, dankzij de financiële ondersteuning door onze donateurs en nu al een goede afzet en zelfvoorzienend.
Een paar vrouwen die de naaiopleiding hebben gevolgd, vertellen over hun plannen voor de toekomst. Ook zien we de machine waarmee ze specerijen en koffiebonen tot poeder malen, waarna ze het verpakken en verkopen in de Sneha winkel. Daar vinden klanten producten van goede kwaliteit voor de laagste prijs. Alles om de tribals in de bossen een goede gezondheid en een beter leven te geven.

Productie bananen chips
Afgelopen jaar hebben onze donateurs de productie van snacks mogelijk gemaakt op acht locaties in de Godavari kolonie in de bergen, waar de tribals wonen. Een machine snijdt bananen in plakjes, die vervolgens worden gefrituurd, gezouten en als chips verkocht. Een echtpaar zonder kinderen heeft een afdak aan hun huis gebouwd, zodat vijf vrouwen hier kunnen werken. Het is tevens een sociaal gebeuren: elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en de producten lokaal verkopen. Samen verdelen ze de opbrengst.

Micro-krediet
Dan schuiven we aan bij de maandelijkse bijeenkomst van vrouwen die samen een zelfhulpgroep runnen. Een van hen heeft dankzij onze donateurs een kleine konijnenhouderij op kunnen zetten, een andere vrouw laat haar kippenren zien en weer een andere een geitenhouderij achter het huis. Dit om een klein inkomen te kunnen verdienen. Ze betalen het geld terug, zodat andere mensen vervolgens geholpen kunnen worden. Ook kunnen ze producten kopen uit de Sneha winkel, waarvoor ze een maand de tijd krijgen om de rekening te betalen.

Winkel & naaiatelier
Weer terug in de bewoonde wereld, nemen we een kijkje in de nieuwe winkel die wordt gerund door twee zussen. Vrolijk maken ze met hun naaimachine een kledingstuk op maat, terwijl de klant wacht. Zij combineren dit met de en in- en verkoop van kleding en Sneha producten. Zo leveren ze schriften, waspoeder, kruiden en specerijen aan de tegenover gelegen school en hebben in korte tijd al een goede klandizie opgebouwd.

We delen onze observaties tijdens de projectbezoeken met prelaat Jose en zijn team. Samen hebben ze een ambitieus plan voor de komende tien jaar gemaakt, gebaseerd op de input van de leden Norbertijnen. Van visie en missie naar de taakgebieden binnen de organisatie tot concrete actieplannen per jaar.

Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten februari-maart 2023

Anderen lezen ook

Kerstgedachte

Een eeuwenoud verhaal blijkt weer helemaal van deze tijd: door onze eigen inzet kunnen wij mensen helpen een nieuw begin

Lees verder »