REISVERSLAG – De geborgenheid van het Echo Jeevana Boys Home in Ernakulam is precies wat de uit huis geplaatste jongens nodig hebben. Hier mogen ze kind zijn, ze gaan weer naar school en tegelijkertijd leren ze alles wat nodig is om zelfstandig te leven. Ook bezoeken we langdurig zieken die palliatieve zorg krijgen met coaching en ondersteuning van hun mantelzorgers. In Kollum wil men naast de zorg voor nierpatiënten een sportproject opzetten voor pubers die rondzwerven, zodat ze weer op het rechte pad komen.
Uit huis geplaatste kinderen
Dan vliegen we van Kannur naar Kochi airport en rijden naar Ernakulam. Fr. Vijil leidt ons rond in het Echo Jeevana Boys Home, waar momenteel 16 jongens verblijven. De kinderbescherming heeft ze uit huis geplaatst, vanwege de erbarmelijke omstandigheden waarin ze leefden. De ouders zijn drank- en/of drugsverslaafd en laten hen aan hun lot over. Gaandeweg vertellen ze steeds enthousiaster over hun leven hier. Ze hebben een vaste dag- en weekroutine, waarbij ze van maandag tot vrijdag naar school gaan. Ze leren wat hygiëne betekent voor hun gezondheid, zich wassen, naar het toilet gaan in plaats van in het veld of op straat en zich goed kleden en verzorgen. Maar ook opruimen, poetsen, kleren wassen, groenten telen en snijden. Kortom alles wat ze nodig hebben om zelfstandig te leven.
Ze mogen kind zijn en buiten spelen, zingen, dansen, muziek maken. Ook verzorgen de kippen en het gisteren geboren geitje. Ze geven elke dag water aan de planten: tapioca, allerlei fruit, groenten en kruiden die ze gebruiken bij het koken. Ze zijn dankbaar voor iedereen die financieel bijgedragen heeft via de Vastenactie 2022.
Palliatieve zorg
Met Fr. Shaju en een wijkverpleegster bezoeken we mensen die ze thuis verzorgen via Norbi Care Ernakulam. Energiek doen ze hun zinvolle werk en vragen een bijdrage voor dit project. Gestart in 2021 hebben ze tot nu toe 521 patiënten verzorgd, waarvan 109 zijn gestorven. Het is palliatieve zorg met coaching en ondersteuning van de mantelzorger. Fr. Jovish heeft het gevoel echt een verschil te maken. De patiënten worden gewassen, hun (doorlig)wonden worden verzorgd, indien nodig krijgen ze een katheder. Ze zijn zo blij met de aandacht die ze krijgen van iemand die de buitenwereld binnen brengt.
Nierdialyse en sportactiviteiten
’s Morgens vertelt Fr. Jaison over de plannen in Kollum. Hij vraagt een financiële bijdrage nierdialyse patiënten thuis op te halen en naar het ziekenhuis te brengen. Bovendien willen ze voor drie mensen de behandeling betalen. Dit is niet alleen belangrijk voor hen, maar vooral ook voor hun familie.
Daarnaast hebben ouders gevraagd om een stuk land beschikbaar te stellen voor sport- en spelactiviteiten voor kwetsbare jongens die verslaafd dreigen te raken. Dit geeft afleiding en gezonde beweging in een veilige omgeving. Bovendien kunnen ze stap voor stap gemotiveerd worden om wat van hun leven maken, door een beroepsopleiding te gaan volgen. De sportvelden zullen ze ook verhuren aan scholen en clubs, zodat ze over drie jaar het nierdialyse programma kunnen bekostigen. Een win-win situatie dus.
Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten februari-maart 2023