Hartverwarmende sfeer op special school in Kasaragod

SMI_Kasaragod_Special School_20230225.clcl

REISVERSLAG – Met de auto rijden we naar Kasaragod, een gebied waar cashewnoten worden geteeld. Door het gebruik van de pesticide Endosulfaan in het verleden, worden er nog steeds veel kinderen geboren met ernstige beperkingen. Ouders schamen zich en verwaarlozen deze kinderen. Daarom zijn Fr. Jose en zijn team vijf jaar geleden begonnen met kleinschalig dagopvang voor de kinderen, terwijl hun moeders naailes kregen. Ook begonnen ze fysiotherapie aan huis te geven, zodat de ouders zelf hun kind kunnen helpen om sterkere spieren te krijgen. Mede dankzij onze donateurs is hier in 2018 de Navajeevana special school gebouwd en zijn de faciliteiten stap voor stap uitgebreid.

Dagelijks komen 100 kinderen naar de school: ze hebben een vast dagprogramma, waaraan ze binnen hun mogelijkheden deelnemen. Het begint met de enthousiaste ontvangst, nadat ze uit de schoolbus zijn gestapt: veel knuffels met de leerkrachten. Ze nemen plaats op een stoel onder de overkapping van de patio: dat vergt nogal wat discipline voor de impulsieve, beweeglijke kinderen. Een leerkracht geeft een work-out op muziek. En een paar groepjes treden op op het podium: zang, dans, drumsolo. Geweldig, de blijdschap en trots spat ervan af!

In aparte ruimtes krijgen ze fysio-, spraak- en gedragstherapie. Een aantal leert lezen, schrijven, rekenen, ook op de computer. Rond het middaguur eten ze samen en bij toerbeurt helpen ze met het aangeven van de metalen dienbladen. Alles om de motoriek te stimuleren.
Fr. Jose en zijn team hebben een belangrijke prijs gewonnen voor de opzet en aanpak van deze school. Daarom willen veel leerkrachten in opleiding hier stage lopen en ook krijgen ze andere NGO ’s op bezoek die willen leren van deze school.

Anja Bekkers, directeur
Werkbezoek projecten februari-maart 2023

Anderen lezen ook