Kasaragod ligt in Kerala en is een achtergebleven gebied met veel cashewplantages. In het verleden werd met een helikopter landbouwgif (endosulfaan) gestrooid. De overheid heeft dit inmiddels verboden, maar daadwerkelijke hulp als gevolg van het gebruik van pesticiden wordt niet geboden. Door de verspreiding van dit landbouwgif is een groot aantal kinderen misvormd of ziek geboren. Voor deze kinderen is er geen scholing of opvang. Velen kunnen niet lopen of praten. De ouders van deze kinderen zijn vaak niet bij machte om hun kinderen goede zorg te bieden door schaamte, onwetendheid en financiële middelen. Dit gaat soms zo ver dat kinderen worden verstopt voor de buitenwereld en nauwelijks worden verzorgd.
Voor € 275,- zorgt u dat een kind met een beperking een heel jaar naar deze school kan en begeleiding, maaltijden, fysiotherapie en spraaktherapie krijgt.
In dit filmpje zie je hoe het er aan toe gaat op deze school.
Sirajudien is 12 jaar oud en kan niet lopen, niet praten en niet horen. Fr. Jose heeft de familie bezocht en in eerste instantie zeiden de ouders dat er geen gehandicapt kind was. Vervolgens heeft hij met een leraar het gezin bezocht en toen bleek dat Sirajudien in een afgesloten kamertje verbleef, op de vloer slaapt zonder kleding. Zijn ouders schamen zich voor hem en zullen aan buitenstaanders niet vertellen dat ze een gehandicapt kind hebben. Zijn ouders gaan in de ochtend naar hun werk. Zijn oudere en jongere broers en zussen gaan naar school en dan is Sirajudien alleen thuis, terwijl hij helemaal niet voor zichzelf kan zorgen.
Fr. Jose heeft zich het lot van deze kinderen aangetrokken en is gestart met dagopvang en therapie. Hierdoor hoeven de kinderen niet meer verwaarloosd te worden en kunnen ze zich ontwikkelen. Zo leren ze lopen, praten en eten – binnen de mogelijkheden van hun beperking. In 2019 zijn we in Kasaragod gestart met de bouw van een school voor gehandicapte kinderen, deze is in 2020 opgeleverd. Tevens is er een schoolbus aangeschaft. De kinderen bloeien op, krijgen meer zelfvertrouwen en worden zoveel mogelijk zelfredzaam. De kinderen krijgen niet alleen les, maar ook fysiotherapie, spraaktherapie, medische controle door een arts en begeleiding door een verpleegkundige. Voor kinderen die niet naar school kunnen, bieden we hulp aan huis. Daar wordt de ouders geleerd hoe ze hun kind verder kunnen ontwikkelen. Zij krijgen vertrouwen in de aanpak en bevelen de school aan. Intussen komen de kinderen uit de wijde omtrek naar deze school.