Met een pantervel op tafel als aandenken en prachtige zwart-wit foto’s op het scherm, werden maar liefst 72 familieleden meegenomen in het leven en werken van van heeroom Jan van Heertum. Op vrijdag 13 september kwamen ze naar de Abdij van Berne voor een reünie met inhoud. Jong en oud genoot van de verhalen en herkenden zich in de karaktertrekken.
Aart Voets ging met veel humor in op de geschiedenis van de familie Van Heertum sinds 1828 en wees onvermoeibaar de familieleden aan op de foto’s. Heeroom Jan werd geboren in 1904 en volgde het gymnasium St. Norbertus (nu Bernrode) in Heeswijk. In 1924 trad hij toe tot de Abdij van Berne en vertrok in 1931 voor de eerste keer naar India, een reis van drie weken met de boot.
Scholen, gezondheidszorg en waterputten
In de voetsporen van heeroom bezocht Frank van Heertum India in 2002. “Jan werd uitgezonden in 1931. Hij werd leraar op de St. Aloysius High School in Jabalpur en kapelaan van de parochie . Vanaf 1933 begon zijn missiewerk, wat vooral plaatsvond in het Mandla-district en gericht was op de Gonds en Baigas (’tribals’, oerbevolking van India). Hij paste zich aan, woonde in een tentje, later in een hut en reed paard in de jungle. Hij zorgde voor basisscholen en waterputten in de dorpen rondom Duhania en Dullopur, organiseerde medische hulp en bouwde een kerk. In verband met de Tweede Wereldoorlog, kwam hij pas na 16 jaar thuis, in 1947. Van de foto met het weerzien met zijn broers en zussen spat blijdschap, trots en respect af. Zijn komst werd gevierd met een koffietafel in de koeienstal. In 1965 keerde hij op doktersadvies terug naar Nederland.”
Dierbare herinneringen
Xaveer van der Spank (90) deelde dierbare herinneringen aan zijn oom, die hij als ‘jungske’ had leren kennen. Bij zijn priesterwijding als norbertijn, was heeroom aanwezig. Tot slot liet Anja Bekkers zien dat het pionierswerk van Jan van Heertum als lid van de ’50 van Berne’ een grote Norbertijner gemeenschap heeft opgeleverd in India. Ook vandaag de dag zetten zij zich in voor kwalitatief goed onderwijs, gezondheidszorg, sociale voorzieningen, werk en inkomen voor de allerarmsten. Om dit mogelijk te maken, zamelt de stichting Solidair met India (voorheen ‘Missieprocuur Abdij van Berne’) geld in, wat ten goede komt aan de projecten.
Familie viert het leven van heeroom
Er was tijd om gezellig bij te kletsen door jong en oud bij de ontvangst in de abdij en na de rondleiding in het Proeflokaal. De groep toonde bijzonder veel interesse, door muisstil te zijn tijdens de presentaties en enthousiast te reageren op vragen. Ook keek de familie haar ogen uit tijdens de rondleiding in de abdij, een unieke gelegenheid om te zien wat er achter ‘die grote deuren’ gebeurt. Kortom: een geslaagde bijeenkomst, waarin de familiebanden werden aangehaald.
Interesse?
Heeft u ook interesse in zo’n reünie met inhoud? Neem dan contact op via info@solidairmetindia.nl
Bron / Foto’s: Abdij van Berne en Solidair met India