Ouders en alumni op de Berny school in Gulbarga

SMI_Gulbarga_Berny School_Annual Day Parents_20230218.cl

REISVERSLAG – Via Bangalore reizen we naar Gulbarga. We naderen de Birds Heal campus via een hotseknots zandweggetje en schuiven meteen aan bij de jaarlijkse bijeenkomst met ouders. De kinderen zien er prachtig uit, klaar voor hun optredens met zang, dans en de uitreiking van de studiejaar prijzen voor beste student, sportteam, etc. Dus veel speeches, sjaal- en bloemenceremonies. Zo mooi om de blije gezichten te zien van de kinderen en hun ouders. Rond 21.15 uur is het afgelopen en rijdt een vader met vier kinderen op een brommer in het donker naar huis. Zonder helm uiteraard. Dat is ook India.

Op de Birds Heal campus bieden de Brothers of the Sacred Heart een combinatie van onderwijs, veilige huisvesting in het meisjes- en het jongens internaat, sociaal werk en medische faciliteiten.
Op het schoolplein zorgen gloedvolle speeches van alumni dat de kinderen enthousiast gaan joelen en klappen. Fantastisch om de inspirerende levensverhalen te horen van drie jonge vrouwen en een man. Zij zijn eerste generatie geletterden in hun familie en bezig met universitaire studies. Vooral voor meisjes was tot nu toe dit nauwelijks mogelijk in dit ver achtergebleven gebied. Deze vier hebben het geluk dat hun ouders ermee instemden; door hun hoge cijfers op school werden ze gecoacht om ervoor te gaan en zijn ze door diepe dalen gegaan qua acceptatie en geld generatie voor hun vervolgstudies. Waren de reacties in hun dorpjes aanvankelijk sceptisch of ronduit negatief, nu zijn de dorpsgenoten en familie trots op hen en zijn ze een rolmodel voor andere zeer arme kinderen. Niet alleen werken ze hard aan hun eigen toekomst, ze dragen ook bij aan het inkomen van hun familie. Zo zorgt deze generatie voor een opwaartse impuls voor de hele gemeenschap, waar ze vandaan komen. Alle beetjes helpen in dit gebied waar de natuur extreem is en de hitte zorgt voor droog, dor land.

Anja Bekkers, directeur
18-20 februari 2023

Anderen lezen ook