Skip to main content

Vastenactie 2016 voor Godavarikoloni

By 19 januari 2016juni 21st, 2016Geen categorie

Het aanleggen van toiletten en waterputten, geld voor onderwijs en voor het opstarten van een bomen- en plantenkwekerij: de Vastenactie van de Norbertijnen parochies staat  in 2016 wederom in het teken van hulp aan de Godavarikolonie in het Indiase Wayanad district.Stichting Solidair met India en de Norbertijnen parochies in Heeswijk, Dinther, Loosbroek, Berlicum-Middelrode, Tilburg, Engelen, Bokhoven, Hierden en de Abdijkerk van Berne hebben samen dit project uitgezocht. Dit is het derde achtereenvolgende jaar dat de Godavarikolonie ondersteund wordt. Er is al veel bereikt. Er zijn huisjes gebouwd, waterputten en toiletten aangelegd en een geitenfokkerij opgezet. Maar we zijn nog niet klaar.
Met de opbrengst van de Vastenactie worden waterputten aangelegd, waar 429 mensen baat bij hebben. Er komt een bomen- en plantenkwekerij, waarbij 2200 mensen baat hebben.
Schoolspullen worden aangeschaft voor 147 kinderen en toiletten gebouwd voor 35 gezinnen.
Hiervoor is nodig € 16.790,=.

India is een land met ruim 1,2 miljard mensen vol tegenstellingen. Ontzettend rijk tegenover ontzettend arm. De koe is heilig, maar een mensenleven lijkt niets waard. De helft van de bevolking is jonger dan 18 jaar, kinderen dus. Zij staan aan het begin van hun leven en hopen op een beter bestaan dan hun ouders. Welvaart is maar voor een minderheid weggelegd: in India bezit 10 % van de bevolking namelijk 90% van het kapitaal. De meeste mensen zijn helaas straatarm.

Het Wayanaddistrict

Het project in het Wayanaddistrict wordt gerealiseerd door de Norbertijnen van Mananthavady. Wayanad ligt in het noorden van de deelstaat Kerala. Het district is een van de minst ontwikkelde gebieden in deze deelstaat. Maar liefst 90 procent van de bevolking is afhankelijk van de landbouw en werkt als dagloner. In dit gebied is 2 maaltijden per dag eerder uitzondering dan regel. De huisvesting is voor velen nog zeer slecht. Gelukkig biedt de plaatselijke overheid nu de helpende hand om hierin verbetering aan te brengen. De bevolking loopt achter op het gebied van onderwijs, inkomen en gezondheid.

P1060021

Godavarikolonie
In de kolonies in het Wayanad district wonen migranten die van plaats naar plaats trekken om uiteindelijk ergens een definitieve verblijfplaats te vinden. De overheid gaf hen een klein stukje land voor huisvesting, maar ze hebben geen grond om te cultiveren en zijn dus compleet afhankelijk van derden. De lonen zijn erg laag.

De Norbertijnen van Mananthavady hebben het initiatief genomen om de sociale noden te verlichten. Zij richten zich op onderwijs, aanleggen sanitair, goede huisvesting, het slaan van waterputten en genereren van inkomen.
Kinderen hebben in de huizen geen plek om hun huiswerk te maken, als ze al wel naar school gaan. Het volgen van onderwijs vormt een goede basis voor een betere toekomst. Helaas kunnen niet alle ouders dit betalen. Schoolgeld, uniformen en boeken zijn een zware last bovenop het voorzien in het dagelijkse onderhoud. Het geld van de Vastenactie zal ook deze kinderen goed vooruit helpen.

Mocht u de Vastenactie willen ondersteunen dan kan dit op rekeningnr. IBAN NL18RABO0120110660 van Stichting Solidair met India o.v.v. Vastenactie. De opbrengst wordt met 50% verhoogd door Vastenactie/Cordaid.