Directeur Joke van Zutphen neemt na 10 jaar afscheid van Solidair met India

Solidair met India_links- Joke van Zutphen en rechts- Anja Bekkers_P1030485

 Joke van Zutphen (links) geeft het stokje over aan Anja Bekkers

Groot hart voor de allerarmsten in India

Na ruim tien jaar Solidair met India neemt Joke van Zutphen afscheid, ze gaat met pensioen. Afgelopen donderdag was haar laatste werkdag en het afscheid was (noodgedwongen door de coronaregels) in heel klein verband. Haar opvolger is Anja Bekkers.

Ze werkt het liefst achter de schermen, heeft een goed geheugen en is lenig van geest. Voelt feilloos aan welke projectaanvraag past bij welke donateur. ’n Goede match is immers belangrijk voor (langdurige) betrokkenheid en inzet. Transparant zijn is haar credo. Voortvarend neemt ze vrijwilligers, bestuur, donateurs in Nederland en de projecthouders in India mee in haar gedachtegang. Haar gevoel voor humor maakt zware zaken licht. Ze slaat spijkers met koppen en als dat lukt, verschijnt er een stralende lach op haar gezicht. Na ruim tien jaar Solidair met India neemt Joke van Zutphen afscheid, ze gaat met pensioen.

Opvolger

In september is haar opvolger Anja Bekkers enthousiast is gestart bij de Stichting Solidair met India, op het kantoor in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. De afgelopen maanden heeft Joke haar haar taken en verantwoordelijkheden geleidelijk overgedragen. Anja heeft gewerkt voor internationale bedrijven in de food- en agribusiness op het vlak van marketing, communicatie en public relations. De afgelopen jaren heeft ze als interim professional, freelancer en adviseur gewerkt voor diverse MKB bedrijven en organisaties. Daarnaast heeft ze met veel plezier vrijwilligerswerk gedaan als bestuurslid van Hockeyclub HDL, de oudervereniging van gymnasium Bernrode en voorzitter van NIMA Zuid, de vereniging van marketeers. Momenteel is ze hoofdredacteur van het maandblad d’n HaDeejer.

Solidair met India

Solidair met India ondersteunt concrete ontwikkelingsprojecten op het gebied van educatie, gezondheidszorg en sociale voorzieningen. De projecten richten zich zelden op enkel één van deze vlakken. Want wat heb je aan scholing als je honger hebt? En hoe kun je werken als je ziek bent?

De stichting Solidair met India heeft haar wortels bij de norbertijnen in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther en is in 2005 verzelfstandigd. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers en ook op kantoor werken vrijwilligers. Hierdoor zijn de kosten laag en gaat van elke gedoneerde Euro 98 cent rechtstreeks naar de projecten. Dit is uniek en spreekt donateurs enorm aan.

Abdij van Berne

Al meer dan 80 jaar hebben de norbertijnen uit Heeswijk-Dinther een bijzondere band met India: sinds 1923 zijn er 50 missionarissen van Berne uitgezonden naar India. Zij hebben daar voor kortere of langere tijd geleefd en gewerkt. Met en tussen de mensen. Zij hebben de norbertijnse geest van gemeenschapsleven en solidariteit met de allerarmsten uitgedragen. En niet zonder resultaat. Vele jonge Indiërs volgden hun voorbeeld en kozen voor een leven als norbertijn.

Vanaf 1984 vormen de Indiase norbertijnen een zelfstandige gemeenschap. Hun hoofdvestiging is de Abdij van Jamtara bij Jabalpur. Inmiddels werken er norbertijnen in de sloppenwijken van Mumbai, onder de vissers van Kerala, op het platteland van Uttar Pradesh en Bihar en tussen de leerlooierijen in de voorsteden van Trichy. Daarnaast zijn er norbertijnen werkzaam in parochies in en rond Jabalpur en op andere plaatsen. Naast het werk in parochies besteden de norbertijnen veel aandacht aan scholing, onderwijs, gezondheidszorg en sociaal werk. Zij zijn ter plekke coördinator, begeleider en uitvoerder voor de projecten van Solidair met India, zodat continuïteit door de jaren heen is gewaarborgd.

Voor meer informatie, zie www.solidairmetindia.nl  en  www.abdijvanberne.nl

Anderen lezen ook

Energie

Je zou het bijna vergeten, maar de geopolitieke spanningen zetten ook druk op de relatie tussen de Europese Unie en

Lees verder »