Skip to main content

De liefde van kerstmis

By 24 december 2021september 6th, 2022Algemeen, Organisatie

Het kind van Kerstmis blijkt elk jaar weer opnieuw in staat het beste in ons mensen naar boven te halen. Het vertedert ons en maakt ons daardoor zachter. Het is dan ook opvallend en bijzonder dat Kerstmis zo ongeveer nog het enige Christelijke feest is dat we met zeer velen – mensen binnen en buiten de kerken – vieren.

Het kind van de kerstnacht blijkt een groot gehalte aan welkom te hebben. Mensen maken plaats voor het nieuwe leven in hun hart. Welkom op aarde, welkom in ons leven hoor en zie je ze als het ware zeggen.
Maar daar zit misschien ook wel een probleem. Zoveel kinderen zijn niet welkom in deze wereld. Zoveel kinderen worden bedreigd of vervolgd. Zoveel kinderen worden verwaarloosd, mishandeld of achtergesteld. En niet alleen kinderen. Deze wereld biedt de meeste mensen geen of nauwelijks beschutting of veiligheid. Want ook op de deur van het hart van de wereld hangt een bordje ‘bezet ‘. Dat hart is bezet door oorlog, door angst vanwege corona en de klimaatcrisis, bezet door belangen van bovenbazen, bezet om angst om tekort en al die andere dingen waardoor veel deuren op slat gaan.

Wat zou het toch mooi zijn als de boodschap van het kerstkind de deur van onze wereld eindelijk zou doen open gaan. Dat deze wereld echt die veilige, geborgen plek wordt, waar mensen tot hun recht kunnen komen. Waar kinderen weer met de nieuwsgierige ogen van een kind mogen kijken en niet met ogen vol angst, pijn of leegte.
Mag de vreugde om het nieuwe leven van Kerstmis ons inspireren om vrede, vreugde en nieuwe zin toe te voegen aan de wereld van vandaag.

Gezegende kerstdagen en een gelukkig en gezond 2022.

Abt Denis Hendrickx
Abdij van Berne